'Grof' taalgebruik/schelden

We schelden wat af in ons prachtige Nederland.  "Tering" "Tyfus (te paard)" "Kut" "Fuck" Shit" "Pestpleuris","Stik" "Sterf" "Pannenkoek" (of pancake tegen toeristen) "Je zuster op een houtvlot" (en ja dat zeg ik ook tegen m'n eigen broer😂).. tot een jaar terug (toen ik het zelf kreeg door een zooitje allergieën..) gunde ik mensen chronische jeuk. 

Dit is een kleine opsomming van de zaken die ik er regelmatig uitgooi..  Als je me goed kent weet je vast nog wel wat van mijn zeer vriendelijke uitingen of verwensingen. 

Ik heb een pesthekel(🙄) aan het woord kanker. Nee ik snap dat ik met mijn grofgebektheid niet zo ontzettend veel recht van spreken (schelden..) heb.. maar  ik snap werkelijk niet hoe mensen het woord kanker drie keer in een zin kunnen gebruiken. Meestal zijn het bepaalde types met een beperkte woordenschat, maar laatst was ik toch enigzins verbaasd:

Ik stond even stil met m'n scooter om m'n sjaal goed om te knopen (deze Syberische temperaturen zijn toch om te janken!) en naast me bij de tramhalte stond een man met zijn telefoon z'n oor.. ik als geboren afluisteraar hoorde wat flarden van zijn gesprek: 

"Die kanker tram van 5 over is niet op komen dagen.." "Jaa dat snap ik maar die kankerfiets loopt aan en dat is niet te doen over de bruggen hier" "Ja maar jij woont in de middle of fucking nowhere lieverd" "Daaahaagg het is fucking koud.. ik hoop dat die kankertram gewoon opschiet"

Oke. Als ik boos ben, of last heb van eehmmm..  opspelend temperament (geef het een naampje/bedenk een excuus) gooi ik er ook veel "fucks" en "terings" uit. En als het 'misgaat' scheld ik zelfs terwijl je hartstikke vrijgezel bent je toekomstige schoonmoeder uit. Maar: dit was toch redelijk vreemd.. een man, jaar of 35, netjes gekleed, een paar sjieke schoenen, mooi kapsel, netjes bijgewerkt baardje met -jawel- een heuse aktetas..  het klopte gewoon niet.  

Af en toe verteld er mij ook wel eens iemand dat mijn taalgebruik niet bij een dame past. En dan zie ik mezelf met ontploft haar op m'n eeuwige Timberlands, zwarte oversized spijkerjack met gaten (of oversized trui) en spijkerbroek en denk ik "Dame?"  

Maar goed bestie C (prachtige blauw ogige blondine, altijd matchy gekleed, gestijlde haren en met perfect makeupje) vind ik het ook prima bij "staan" als ze af en toe de hele boel bij elkaar scheld.

Bestie S die er ook altijd als een dame uitziet:  Maar terwijl ze knippert met 'dr lange wimpers kraakt ze je van je kleine teen tot op je kale kruintje (not kidding) af. Met een lieve glimlach. Ook bezit ze het talent om iets heel normaals om te toveren in een belediging. Het woord frikandel bijvoorbeeld.  Ben jij er wel eens voor uitgescholden?

Gister was ik uit eten en borreltje doen met maatje K en onder het genot van veel en goed eten  (bij Olijfje van lieve Can, echte aanrader voor wie ik het nog niet verteld heb) kwamen we tot de conclusie dat er als je scheld er in de Nederlandse taal vooral veel met ziektes wordt gescholden.  (En met zaken die je soms beter in je broek of in je mond kan hebben; kut of lul.. waarom eigenlijk geen Nutella of pindakaas?) Als je in het Turks, Marokkaans of Surinaams scheld zijn de beledigingen vaak met je moeder. Iemand die je zegt je moeder te gaan neuken bijvoorbeeld. Heul normaal. Soms met een voorwerp (een 🌴palmboom anyone?) of soms neuken ze je hele familie.. (neem een blauw pilletje mee!)

Ja het is best ingewikkeld dat schelden, en taalgebruik. Wat zijn jullie favoriete scheldwoorden?